Blog detay

Blog Details

Konkordato Nedir?

15.03.2018 tarihli Resmi Gazetede yayınlanan 7101 S.k. ile İcra ve İflas Kanunu’nun bir çok maddesinde değişiklik yapılmış olup, en önemli değişikliklerden birisi de ‘iflas ertelemesi’ kurumunun kaldırılarak yerine yeniden düzenlenmiş ‘konkordato’ hükümlerinin getirilmesi olmuştur.
 
7101 Sk. ile yeniden düzenlenen konkordato hükümleri ile; mali yönden zor durumda olan ancak borçlarını ödeyerek iktisadi mal varlığını sürdürebilecek durumdaki borçluların iktisadi geleceği, alacaklıların beraberce alacağı bir karara bağlanmıştır. Ancak alacaklıların bu kararı alabilmeleri sırasında, borçlu haciz ve cebri icra riskinden mahkemeler aracılığı ile korunmakta ve alacaklıların sağlıklı bir karar alabilmesi için istikrarlı bir ortam tesis edilmektedir.
  • KONKORDATO TALEBİNDE BULUNABİLECEKLER

İcra ve İflas Kanunu’nu mad.285’e  göre;

  1. a) Borçlarını, vadesi geldiği hâlde ödeyemeyen
  2. b) Vadesinde ödeyememe tehlikesi altında bulunan herhangi bir borçlu konkordato talebinde bulunabilecektir.
  • NEDEN KONKORDATO TALEP EDİLMELİ?

285.maddeye göre;

  1. a) Borcun vadesinin uzatılması,
  2. b) Borçtan indirim yapılmasının istenmesi
  3. c) Muhtemel bir iflâstan kurtulmak için konkordato talep edilebilir.
  • KONKORDATO BAŞVURUSUNU NASIL YAPACAĞIZ?

KONKORDATO ŞARTLARI NELERDİR?

Öncelikle belirtmek gerekir ki, konkordato sürecinin mutlaka bir avukat yardımı ile takip edilmesini önermekteyiz. Zira konu çok kapsamlı olup itina ve titizlikle takip edilmesi gereken bir süreci kapsamaktadır. Konkordato hususunda gerekli bilgiye sahip bir avukat ile sürecin yürütülmesi şirketin lehine olacaktır.

Konkordato başvurusu gerekçeli bir dilekçenin; iflâsa tabi olan borçlu için muamele merkezinin bulunduğu, merkezi yurt dışında ise merkez şubesinin bulunduğu yerdeki, İflâsa tabi olmayan borçlu için yerleşim yerindeki, asliye ticaret mahkemesine verilmesi sureti ile yapılır. Başvuru sırasında konkordato talebinde bulunan, Adalet Bakanlığı tarafından yürürlüğe konulan tarifede belirtilen konkordato gider avansını yatırmaya mecburdur. Bu gider avansının yatırılması HMK 114.madde anlamında bir dava şartı olarak kabul edilecek olup, yatırılmaması halinde talep sırf bu sebeple reddedilecektir.

  • KONKORDATO DİLEKÇESİNDE BULUNMASI GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?
  • Konkordato ön projesi,
  • Borçlunun malvarlığının durumunu gösterir belgeler (en fazla 45 gün öncesi),
  • Alacaklıları, alacak miktarlarını ve alacaklıların imtiyaz durumunu gösteren liste,
  • Konkordato ön projesinde yer alan teklife göre alacaklıların eline geçmesi öngörülen miktar ile borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktarı karşılaştırmalı olarak gösteren tablo,
  • Sermaye Piyasası Kurulu veya Kamu Gözetimi, Muhasebe ve Denetim Standartları Kurumunca yetkilendirilen bağımsız denetim kuruluşu tarafından hazırlanan ve konkordato ön projesinde yer alan teklifin gerçekleşmesinin kuvvetle muhtemel olduğunu gösteren finansal analiz raporları ile dayanakları.
  • YASAYA GÖRE KONKORDATO ÖN PROJESİNDE NELER YER ALMALI?
  • Alacaklıların alacaklarından hangi oranda vazgeçmiş olacağı,
  • Ödemelerin yapılması için borçlunun mevcut mallarını satıp satılmayacağı,
  • Borçlunun borçlarını hangi oranda veya vadede ödeyeceği,
  • Borçlunun faaliyetine devam edebilmesi ve alacaklılara ödemelerini yapabilmesi için gerekli malî kaynağın sermaye artırımı veya kredi temini yoluyla, yahut başka bir yöntem kullanılarak sağlanacağı, gösterilmelidir.
  • KONKORDATO TALEBİNDE BULUNDUKTAN SONRA MAHKEME ( TAHKİKAT ) AŞAMASI

Konkordato sürecinin, başvurudan itibaren önemli aşamaları;

  • Mahkeme tarafından borçluya konkordato mühleti verilmesi
  • Geçici mühlet verilmesi / kesin mühlet verilmesi,
  • Alacaklılar toplantısı,
  • Mahkeme tarafından konkordatonun tasdik edilmesidir.

Konkordato talebi üzerine mahkeme, öncelikle yukarıda yazılı belgelerin eksiksiz olarak mevcut olduğunu tespit eder ve eksiklik olmadığı kanaatine vardırsa geçici mühlet kararı verir ve borçlunun malvarlığının muhafazası için gerekli gördüğü bütün tedbirleri alır. Bu esnada borçlu, mahkemenin izni dışında mühlet kararından itibaren rehin tesis edemez, kefil olamaz, taşınmaz ve işletmenin devamlı tesisatını kısmen dahi olsa devredemez, takyit edemez ve ivazsız tasarruflarda bulunamaz.

Ayrıca mahkemece borçlunun denetimini gerçekleştirmek ve işlemleri yürütmek üzere geçici bir komiser atanır. Geçici mühlet süresi üç aydır. Ancak konkordatonun başarıya ulaşmasının mümkün olduğunun anlaşılması hâlinde borçluya bir yıllık kesin mühlet verilir.

  • KONKORDATODA GEÇİCİ MÜHLET VERİLMESİNİN ETKİLERİ NELERDİR?

İcra ve İflas Kanunu’nun madde 294 kapsamında; üç aylık geçici mühlet içerisinde borçlu aleyhine Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanuna göre yapılan takipler de dahil olmak üzere hiçbir takip yapılamaz ve evvelce başlamış takipler durur, ihtiyatî tedbir ve ihtiyatî haciz kararları uygulanmaz, bir takip muamelesi ile kesilebilen zamanaşımı ve hak düşüren müddetler işlemez.

Ayrıca İİK mad. 295 kapsamında, konkordato projesinde aksine bir hüküm yok ise alacaklara faiz de işletilmez. Sadece alacağı rehin ile temin edilmiş alacaklılar haciz yolu ile takip başlatabilir. Ancak bu takip nedeniyle de muhafaza tedbirleri alınamaz ve rehinli malın satışı gerçekleştirilemez.

Geçici mühlet, kesin mühlete dönüşürse bu süre 1 yıla çıkacaktır.

  • KONKORDATO KOMİSER HEYETİ GÖREVLERİ NEDİR?

Komiserin;

  1. a) Konkordato projesinin tamamlanmasına katkıda bulunmak,
  2. b) Borçlunun faaliyetlerine nezaret etmek,
  3. c) Mahkemenin istediği konularda ve uygun göreceği sürelerde ara raporlar sunmak,
  4. d) Alacaklılar kurulunu konkordatonun seyri hakkında düzenli aralıklarla bilgilendirmek, görevleri bulunmaktadır.
  • KONKORDATO PROJESİNİN TASDİK EDİLMESİ

İcra ve İflas Kanunu’nun madde 299 kapsamında, alacaklılar, komiser tarafından yapılacak ilânla, ilân tarihinden itibaren on beş gün içinde alacaklarını bildirmeye davet olunur. Ayrıca, ilânın birer sureti adresi belli olan alacaklılara posta ile gönderilir. İİK mad. 300 kapsamında ise Komiser, borçluyu iddia olunan alacaklar hakkında açıklamada bulunmaya davet eder. Komiser, alacakların varit olup olmadığı hakkında borçlunun defterleri ve belgeleri üzerinde gerekli incelemelerde bulunarak bunların neticesini 302.madde gereğince vereceği raporda belirtir. Bu davetler ve bildirimler tamamlanıp, konkordato projesi tamamlandıktan sonra komiser, yapacağı yeni bir ilânla alacaklıları konkordato projesini müzakere etmek üzere toplanmaya davet eder. Bu şekilde konkordato projesi;

  1. a) Kaydedilmiş olan alacaklıların ve alacakların yarısını,
  2. b) Kaydedilmiş olan alacaklıların dörtte birini ve alacakların üçte ikisini, aşan bir çoğunluk tarafından imza edilmiş ise kabul edilmiş sayılır.

Komiser, iltihak süresinin bitmesinden itibaren en geç yedi gün içinde konkordatoya ilişkin bütün belgeleri, konkordato projesinin kabul edilip edilmediğine ve tasdikinin uygun olup olmadığına dair gerekçeli raporunu mahkemeye tevdi eder. Komiserin gerekçeli raporunu ve dosyayı tevdi alan mahkeme, konkordato hakkında karar vermek üzere yargılamaya başlar. Mahkeme, komiseri dinledikten sonra kısa bir zamanda ve her hâlde kesin mühlet içinde kararını vermek zorundadır. Zorunlu hallerde süre 6 aya kadar uzatılabilir.

  • KONKORDATO PROJESİNİN TASDİKİ ŞARTLARI – DİKKAT EDİLMESİ GEREKEN HUSUSLAR NELERDİR?

Alacaklılarca kabul edilen konkordato projesinin tasdiki yani hakim tarafından onaylanması aşağıdaki belirtilen şartların gerçekleşmesine bağlıdır;

  1. Adi konkordatoda teklif edilen tutarın, borçlunun iflâsı hâlinde alacaklıların eline geçebilecek muhtemel miktardan fazla olacağının anlaşılması; malvarlığının terki suretiyle konkordatoda paraya çevirme hâlinde elde edilen hasılat veya üçüncü kişi tarafından teklif edilen tutarın iflâs yoluyla tasfiye hâlinde elde edilebilecek bedelden fazla olacağının anlaşılması,
  2. Teklif edilen tutarın borçlunun kaynakları ile orantılı olması,
  3. Konkordato projesinin İİK Mad. 302 de öngörülen çoğunlukla kabul edilmiş bulunması,
  4. İİK mad. 206 birinci sırasındaki imtiyazlı alacaklıların alacaklarının tam olarak ödenmesinin ve mühlet içinde komiserin izniyle akdedilmiş borçların ifasının, alacaklı bundan açıkça vazgeçmedikçe yeterli teminata bağlanmış olması (302. maddenin altıncı fıkrası kıyasen uygulanır).,
  5. Konkordatonun tasdikinin gerektirdiği yargılama giderleri ile konkordatonun tasdiki durumunda alacaklılara ödenmesi kararlaştırılan para üzerinden alınması gereken harcın, tasdik kararından önce, borçlu tarafından mahkeme veznesine depo edilmiş olması,

 

  • KONKORDATONUN TASDİK EDİLMESİ

KONKORDATO İLANI

Konkordato, tasdik kararıyla bağlayıcı hâle gelir. Tasdik edilen konkordato projesinde, konkordatonun tasdik kararının kesinleşmesiyle bağlayıcı hâle geleceği de kararlaştırılabilir. Bu takdirde mühletin etkileri, kanunda öngörülen istisnalar saklı kalmak kaydıyla konkordatonun bağlayıcı hâle geldiği tarihe kadar devam eder. Bağlayıcı hâle gelen konkordato, konkordato talebinden önce veya komiserin izni olmaksızın mühlet içinde doğan bütün alacaklar için mecburidir.

 

  • KONKORDATO PROJESİNİN YETERSİZ BULUNMASI

Mahkeme konkordato projesini yetersiz olduğuna kanaat getirirse, re’sen veya talep üzerine gerekli gördüğü düzeltmenin yapılmasını isteyebilir. Konkordatonun tasdiki kararında alacaklıların hangi ölçüde alacaklarından vazgeçtiği ve borçlunun borçlarını nasıl bir süreçte ödeyeceği belirtilir.

Kararda, tasdik edilen konkordatonun yerine getirilmesini sağlamak için gerekli gözetim, yönetim ve tasfiye tedbirlerini almakla görevli bir kayyım tayin edilebilir. Bu takdirde kayyım, borçlunun işletmesinin durumu ve proje uyarınca borçlarını ödeme kabiliyetini muhafaza edip etmediği konusunda iki ayda bir tasdik kararını veren mahkemeye rapor verir; alacaklılar bu raporu inceleyebilirler.

 

  • KONKORDATONUN TASDİK EDİLMEMESİ

İcra ve İflas Kanunu’nun 308.maddesine göre; konkordato tasdik edilmezse mahkeme konkordato talebinin reddine karar verir ve bu karar ilân edilerek ilgili yerlere bildirilir. Borçlunun iflâsa tabi şahıslardan olması ve doğrudan doğruya iflâs sebeplerinden birinin mevcut olması hâlinde mahkeme, borçlunun iflâsına resen karar verir.

  • KONKORDATO TALEBİNİN SÖZLEŞMELERE ETKİSİ

İcra ve İflas Kanunu’nun madde 296 kapsamında; Sözleşmenin karşı tarafının konkordato projesinden etkilenip etkilenmediğine bakılmaksızın, borçlunun taraf olduğu ve işletmesinin faaliyetinin devamı için önem arz eden sözleşmelerde yer alıp da borçlunun konkordato talebinde bulunmasının sözleşmeye aykırılık teşkil edeceğine, haklı fesih sebebi sayılacağına yahut borcu muaccel hâle getireceğine ilişkin hükümler, borçlunun konkordato yoluna başvurması durumunda uygulanmaz. Sözleşmede bu yönde bir hüküm bulunmasa dahi sözleşme, borçlunun konkordatoya başvurduğu gerekçesiyle sona erdirilemez. Borçlu, tarafı olduğu ve konkordatonun amacına ulaşmasını engelleyen sürekli borç ilişkilerini, komiserin uygun görüşü ve mahkemenin onayıyla herhangi bir zamanda sona erecek şekilde feshedebilir. Bu çerçevede ödenmesi gereken tazminat, konkordato projesine tabi olur. Hizmet sözleşmelerinin feshine ilişkin özel hükümler saklıdır.