Susma hakkı, yasal bir savunma enstrümanıdır. Susma hakkının kullanılması hiçbir şekilde aleyhe sonuç doğuracak şekilde yorumlanamaz.
İfade veya sorgudan önce aç, susuz, sürekli kullandığım ilacı kullanamamış hatta sigara içememiş olursam ne yapmalıyım?
Aç, susuz, ilaçsız hatta sigarasız bırakılarak ifade alınması veya sorgu yapılması hukuka aykırıdır. Bu sebeple, ifade veya sorgudan önce muhakkak ihtiyacınızı dile getirmesiniz.
Görevli polis memurlarının bu ihtiyacı karşılamamakta ısrarcı olması halinde, ifadeyi bu sebeple vermekten kaçındığınızı ifade tutanağına şerh düşüp beyanda bulunmayabilirsiniz.
Karakolda verdiğim ifadeyi mahkeme sorgumda değiştirebilir miyim?
Nasıl bir yaralama halinde ilk müdahale kritik önem taşıyorsa, suç şüphesi altındayken verilen ilk ifade de önemli ve kural olarak bağlayıcıdır. Bu sebeple, bir ceza avukatı marifetiyle ifade sürecinin yönetilmesi gereklidir.
Ancak her nasılsa, müdafi bulunmadan karakolda ifade verdiyseniz, bu ifadenin hiçbir bağlayıcılığı bulunmamaktadır. CMK’nın 148/4 maddesi açıktır: “Müdafi hazır bulunmaksızın kollukça alınan ifade, hâkim veya mahkeme huzurunda şüpheli veya sanık tarafından doğrulanmadıkça hükme esas alınamaz”
Başka bir deyişle, avukat hazır olmaksınız verdiğiniz karakol ifadenizi mahkeme sorgusunda değiştirip tamamen farklı bir olay örgüsü anlatabilirsiniz ve ilk verdiğiniz ifade mahkeme tarafından delil olarak değerlendiremeyecektir.