Blog

Blog Title

Kanun Yararına Bozma Nedir ? Başvurusu nasıl ve nereye yapılır ?

5271 sayılı CMK’nın 309-310. Maddelerinde düzenlenmiş olan Kanun Yararına Bozma, olağanüstü kanun yoludur. Bu kanun yolunda; istinaf veya temyiz incelemesinden geçmeksizin kesinleşmiş mahkeme veya hakim tarafından verilen kararda saptanan hukuka aykırılıklardan herhangi bir şekilde haberdar olan Adalet Bakanlığı, Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı vasıtasıyla anılı kararın Yargıtay Ceza Dairesi’nce  bozulmasını talep etmektedir. 

Kanun Yararına Bozma kanun yolunda, bozulması talep edilen kararın hukuka uygunluk denetimini yapmak görevi Yargıtay İlgili Ceza Dairesi’nde olup, Adalet Bakanlığı ile Yargıtay Cumhuriyet Başsavcılığı bir nevi aracı görevi görmektedir.

Uygulamada çoğunlukla, Cumhuriyet Başsavcılığı tarafından verilen takipsizlik( kovuşturmaya yer olmadığına dair karar) kararına ilişkin Sulh Ceza Hakimliği’ne yapılan kesin hüküm teşkil eden itirazın reddi kararlarına karşı KYB kanun yoluna başvurulmaktadır. 

Son olarak belirtmekte fayda gördüğümüz ve uygulamada sıklıkla karıştırılan, KYB başvurusunun hangi merciye ve ne şekilde yapılacağı hususudur. KYB başvurusu; Adalet Bakanlığı Ceza İşleri Genel Müdürlüğü’ne gönderilmek üzere kanun yoluna konu kararı veren hakimlik/mahkemenin bulunduğu yer Cumhuriyet Başsavcılığına yapılmaktadır. Kanun tarafından tanınan olağanüstü kanun yolunu tüketmeden önce gerek başvurunun usulünde gerekse hukuka aykırılık saptamalarında hataya düşülmemesi adına sürecin muhakkak bir ceza avukatı vasıtasıyla takip edilmesi gerekir.