İşe İade Davası Nedir,?

İşe İade Davası Nedir,?

Haksız bir nedenden dolayı işinden atılan bir işçi tekrar aynı koşullarda eski iş yerinde çalışmak isterse işe iade davası açabilir. Çalışılmayan dönemdeki alacaklar ve işe iade farklı davalardır. İşe geri dönme ya da işe iade davası tamamen farklı bir dava olarak açılmalıdır. Dava kazanılır ve de mahkeme işçinin geri dönebileceği yönünde bir karar verirse işveren ya da iş yeri sahibi işçiyi işine geri almak zorundadır. Bunu yapmayan bir işveren işçiye tazminat ödemek zorunda kalabilir. 

Kimler İşe İadesi Davası Açabilir?

 

Sözleşmeli olarak işe giren ve herhangi bir gerekçe gösterilmeden sözleşmesi feshedilen işçiler işe iade davası açabilir. Sözleşmenin birdenbire geçerli olmadığının söylenmesi ve sanki sözleşme yokmuş gibi davranılması da işe iade davası açmak için geçerlidir Öte yandan işçinin mutlaka sigortalı olması yani iş güvencesi kapsamında olması gerekiyor. Son olarak bir iş yerinden atılan işçinin işe iade davası açabilmesi için gerekli sebeplerden birisi de o iş yerinde en az 30 kişinin çalışıyor olmasıdır. 

İşe İade Davasından Önce Arabuluculuk Gerekli mi?

İşinden gerekçesiz olarak atılan bir işçi öncelikle kendisine yapılan fesih bildirimini takiben en geç bir ay içerisinde arabuluculuğa başvurmak zorundadır. Arabulucuk yoluyla bir çözüm bulunamaz ve anlaşma sağlanamazsa, en son tutanak ne zaman düzenlenmişse onu takiben iki hafta içinde işe iade davası açılmalıdır. 

İşe İade Davası Muhtemel Sonuçları

Eğer işverenin işçiyi işten atması için geçerli bir nedeni yoksa mahkeme büyük oranda işe iade kararı verir. İşe iade kararına uymayan bir işveren için işçiye boşta geçen süre için en fazla dört aylık maaşı kadar bir ödeme zorunluluğu getirilir. İşveren mahkeme lehine sonuçlandığı ve işe dönme kararı verildiği halde işçiyi tekrar işe almazsa, işe başlatmama cezası olarak işçinin sekiz aylık maaşı kadar bir ücret öder. İşçi işten ayrıldıktan yani sözleşmesi gerekçesiz olarak feshedilen sonra on gün içerisinde öncelikle işverene yeniden işe dönmek için başvuruda bulunur. Eğer bu on günlük süre gecikirse işçinin geri dönme ve dava açma hakkı kalmaz.